ضدعفونی سبزیجات و میوه ها

ضدعفونی سبزیجات و میوه ها
ضدعفونی سبزیجات و میوه ها

ضدعفونی سبزیجات و میوه ها : در بیشتر محصولات خام سالم، تعداد بیشماری میکروارگانیسم، از ۱۰۰۰ تا میلیون‌ها عدد در گرم یافت می‌شود، تعداد این میکروارگانیسم‌ها بستگی به ضایعات باقی مانده از محصولات و فرآیند شستشوی محصول دارد. برای مثال در سطح سبزیجاتی مانند کاهو که دارای برگ باز هستند تعداد باکتری‌ها می‌توانند حدود دو میلیون برای هر گرم سبزی باشد و در سطح گوجه فرنگی تا حدود سه هزار باکتری در هر سانتیمتر مربع شمارش می‌گردد.

با توجه به حجم بالای تولید و بسته بندی صنعتی و سهولت در انتقال آلودگی‌های خطرناک از طریق این محصولات، ضرورت استفاده از ضدعفونی کننده‌های مناسب در ارائه محصولات پاک و بهداشتی کاملا مشهود است.

روش‌های معمول ضدعفونی

روش‌های معمول برای ضدعفونی در صنایع شستشو و بسته بندی سبزیجات، استفاده از مواد شیمیایی مانند مایع ظرفشویی، کلر، نمک، پرکلرین و …. می‌باشد که هر یک از این مواد با توجه به اثر ضد عفونی کنندگی عوارضی را نیز با خود به همراه دارند از جمله  نمك طعام به هيچ وجه در ضد عفوني سبزيجات مؤثر نيست، کلر که در غلظت کم بی تاثیر و در غلظت زیاد بعد از ضد عفونی کردن سبزیجات بوی نامطبوعی از خود به جای گذاشته و در عمل محصول را غیر قابل مصرف نموده و باقیمانده آن در محصولات خطرناک و سرطانزاست و یا مایع ظرفشویی که مصرف آن در این صنایع ممنوع می‌باشد. به هر روی با توجه به مصرف بالا و حساسیت در رعایت اصول بهداشتی این محصولات که طیف وسیعی از آلودگی را با خود دارند میتوان از ازن به عنوان ضد عفونی کننده‌ای قوی، با قابلیت از بین بردن انواع میکرو ارگانیسمها (قارچ‌، کپک، باکتری، ویروس و …) نام برد.

ضدعفونی با ازن

ازن یک میکروب‌کش و ضدعفونی کننده بسیار موثر است که به سرعت باعث کاهش جمعیت میکروارگانیسم‌های ذکر شده و نیز نسل‌های جدید میکروارگانیسم‌ها مانند Listeria و یا نژادهای بدخیم Escherichia coli، ویروس‌های بیماری زا، باکتری‌ها، مخمرها، ‌هاگ‌ها، کپک‌های قارچی، تخم انگل‌ها وAmoebocytes  می‌گردد.

شستشوی سبزیجات و میوه‌ها با آب ازن دار در مدت زمان ۶ ثانیه، سبب ماندگاری محصول در دمای ۴۵ درجه سانتیگراد و افزایش طول عمر محصول می‌گردد. همچنین مطالعات جدید نشان داده که تزریق ازن در انبار مرکبات از رشد عادی کپک‌های سبز و آبی جلوگیری می‌کند و رشد عوامل قارچی که میوه‌های انبار شده به آنها آلوده هستند و خسارات ناشی از آنها را به شدت کاهش می‌دهد. به نظر می‌رسد که در کشور ما اکثر میوه‌جات انبار شده دارای آلودگی قارچی و کپک هستند و این مسأله بخصوص در صادرات میوه مشکل آفرین است. استفاده از ازن به منظور مبارزه با کپک و عوامل قارچی در سردخانه‌ها بسیار ضروری است. یک جنبه مفید دیگر ازن برای افزایش طول عمر نگه‌داری میوه‌جات تازه و محصولات مشابه (مثل گوجه فرنگی) به توانایی ازن برای نابودی اتیلن مربوط می‌شود. اتیلن از محصولات انبار شده که در حال رسیدن هستند متصاعد می‌شود و فرایند رسیدن میوه‌ها را تسریع و عمر نگه‌داری آنها را کاهش می‌دهد که ازن با واکنشی که با این گاز انجام می‌دهد اثر آن را از بین می‌برد. ازن سالیان زیادی است که برای جلوگیری از رسیدن موز در طول حمل و نقل آن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نحوه بکارگیری ازن در ضدعفونی سبزیجات و میوه ها :

به این ترتیب است که ازن با آب مورد استفاده جهت شستشو، توسط تجهیزات خاصی مخلوط شده و این آب علاوه بر اینکه کاملا پاک و عاری از هر گونه باکتری، قارچ و ویروس شده به دلیل وجود مولکول‌های ازن در آن خاصیت ضد عفونی کنندگی داشته و آلودگی‌های موجود در محصولات را کاملا از بین برده و در نهایت باعث پاکی و افزایش ماندگاری در محصول می‌گردد.